Eğitici Oyuncak Nasıl Olmalı?
Eğitici Oyuncak Alırken...
Minik bebeğiniz büyüme başladığında, çevresini keşfe çıkar ve yepyeni deneyimler kazanır. Bu noktada, yavrunuzun çıktığı keşifte oyuncaklar onun ilk durağı olacaktır. Bebeğinizin tanışacağı oyuncakların onların hem fiziksel hem de zihinsel olarak gelişimlerine katkı sağlaması çok önemli. Bundan dolayı, söz konusu oyuncakların Eğitici Oyuncakolmasına özen göstermelisiniz. Zira, önemli işlevler üstlendikleri için, oyuncakların seçimi azami derecede dikkati gerekli kılıyor. Peki, Eğitici Oyuncak Nasıl Olmalı? Eğitici oyuncak alırken hangi kriterler göz önünde bulundurulmalı?
Gelin, minik bebeğinizin oynamaktan keyif alacağı ve öğrenirken eğleneceği, eğitici oyuncakları mercek altına alalım…
Yaşa Uygunluğa Dikkat!
Yaşa uygunluk, önemli bir değerlendirme kriteri olarak karşımıza çıkıyor, bu konu oyuncağın hangi özelliklere sahip olması gerektiğini belirlemekte.
1 yaşına kadar kullanılacak oyuncaklarda görme, dokunma ve işitme duyularına hitap edebilirliği gözetin. Bu kapsamda, renkli, ışıklı, ses çıkaran- müzikli alternatiflere yönelebilirsiniz. Analitik düşünme becerisinin edinilmesine katkıda bulunan ve/ veya nesneleri tanıtan oyuncaklar da 1 yaşından sonra seçilebilir.
6 aydan sonra, motor becerileri geliştiren oyuncaklar gündeme gelebilir. Önce kaba motor becerileri, ileriki dönemlerde de ince motor becerileri (kesme, çizme, kavrama vs.) geliştiren oyuncaklar tercih edilecektir. 2 yaş civarında ise rakamları, harfleri, renkleri öğrenme ve görsel hafıza gelişimi önem kazanmakta.
Tüm bunlar göz önüne alınınca 1 yaşına kadar Bebek Oyun Halıları ve çıngırak gibi oyuncakların; 1 yaşından sonra ise nesneleri, rakamları, harfleri, şekilleri, vs. tanıtan kartlar, yapboz gibi oyuncakların seçilmesi gerektiği söylenebilir.
Küçük motor becerilerinin gelişimini ve dokunsal duyu gelişimini destekleyen Kinetik Kum, son zamanların popüler eğitici oyuncaklarından. Kinetik kumu, çocuğunuz 3 yaşına ulaştıktan sonra tercih edebilirsiniz.
Oyuncaklar Kaçış Noktanız Olmasın!
Küçük yavrunuza Eğitici Oyuncak Alırken oldukça özenli bir süreci geride bıraktınız ve onun için en doğru oyuncağı seçtiniz. Fakat, eğitici oyuncak süreciniz burada bitmiyor. Söz konusu oyuncakların amacına ulaşması için bebeğinizin oyuncaklarla olan etkileşimini kontrol altında tutmanız, bebeğinizi yönlendirmeniz gerekebilir. Bu noktada, gün içerisinde bebeğinizin karşına geçip onunla birlikte oyuna katılmanız ve onun öğrenme sürecine eşlik etmeniz hem bebeğinizle olan iletişiminizi güçlendirmek hem de bebeğinizin gelişimine katkıda bulunmak açısından oldukça değerli. O nedenle oyuncağı, çocuğunun oyalanmasını, anne ve baba olarak sizlerin de "rahat bir nefes alması”nı sağlayan araçlar olarak görmek hatalı olacaktır.